Enformasyon Nedir?

Enformasyon, ilgi ile teknoloji verileri arasında bir derleme ile oluşan, verilerin karar alma süreçlerine destek olarak anlamlandırılması işlemleridir. Enformasyon nedir sorusunun cevapları arasında enformasyon diğer bir deyişle enformasyon haber alma, haber verme ve tanıtma anlamları taşır. En geniş tabiri ile, belirli bir çerçevede ve dar kapsamlı bir konuyu ilişkin derlenen bilgilerin büyük bir parçasıdır. Enformasyon kavramı kapsamını belirlediği genel bilgi ve veri kavramlarıyla zaman zaman karıştırılır. Aslında enformasyon bu bilgi süreçlerinin deney, gözlem ve araştırma inceleme sonuçlarının bir araya toplanmasıyla ortaya çıkmış bilginin kendisidir. Bir veriyi veya bilgiyi yazıp konuşmak, işaret ve sembolik yollarla ifade edebilmek için enformasyondan yararlanılır. Yani enformasyon tüm bu veri ve bilgi süreçlerinin genel bir sentezini ifade eden genel bir alandır.

Enformasyon Süreçleri Nasıl İşler?

Enformasyonda anlam oluşturacak işlenmiş anlam bütünlüklerine bilgi açısından bakılınca bilgi, enformasyon haline gelmiş sonuçların analiz edilmesi ile sentezlenen karar vermeye yönelik elde edilen daha üst seviyedeki sonuçları içerir. Bilgi somut anlamda deneyimlerle insan zihnindeki gözlemlerle elde edilen enformasyonlar sentezlenir. Veri ise somut objelerin özelliklerini gösterir. Veriler enformasyon ve bilgiye temel oluşturarak analizleri anlamlandırılmasına, gruplanmasına ve yorumlanmasına olanak sağlar. Veriler analiz edilip belli bir ilişki içerisinde bir araya gelerek anlamlı halde enformasyona evrilir. Veriden bilgiye uzanan hiyerarşi içinde teknik alanlı eylemlerde analiz, sentez ve değerlendirme şeklinde sıralanır. Bu süreç içinde ele alınan verilerde sonuçlar toplanır ve düzenlenir, anlamlı bir bütün oluşturulur. Enformasyon bilgi haline geldiğinde karar aşamasına dönüştürülür. İletişim alanlarında yapılacak işlemlerin temelinde aktiflik sağlama konusunda büyük ölçüde önem taşır. Kullanıldığı her alanda aktif bir iletişim sunması açısından süreklilik gerektirir. Enformasyon için iletişimin doğru bir şekilde kullanılması gereklidir. Enformasyon süreçlerinin kendine özgü taşıması gereken özellikler vardır. Her enformasyon alanı kendi arasında konu bakımından farklılıklar gösterir. Özellikler arasında enformasyonun somutluğu, doküman olarak kullanılması, yazılık kaynak olması, kayıtlı sonuçlar içermesi, bilgilendirici olması, dijital formlarda tamamlanması gibi özelliklerdir. Enformasyonda elde edilen sonuçlar somut olarak açığa çıkar. Ele alınan sembollere, kaynaklara ve objelere tüm yönleriyle elde edilmesi sağlanır.

Enformasyon ekonomi ile birlikte başka birçok alana olumlu yönde yansır. Enformasyonun kullanıldığı alanlar arasında ekonomi, sağlık, spor, politika ve siyaset, toplumsal kalkınma, kültür etkileşimleri ve dünya gündemi gibi alanlarda sıklıkla ihtiyaç duyulur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*