Kobiler İçin Bulut Bilişimi Nedir?

Bir teknolojiden ziyade işlemsel bir model olarak görülmesi gereken bulut bilişim, kısaca “BT tesislerinin üçüncü taraf hizmetleriyle bir ağ üzerinden dinamik olarak sunulması” olarak tanımlanabilir. Bulut bilişim araştırılırken kobiler için bulut bilişim nedir sorusu göze çarpmaktadır.

Bulut bilişimin genel olarak 3 çeşiti bulunmaktadır;

  1. Hizmet olarak altyapı(IaaS)
  2. Hizmet olarak platform(PaaS)
  3. Hizmet olarak yazılım(SaaS)

Bulut Bilişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulut bilgi işlem kullanırken dikkate alınması gereken kritik noktalar vardır. Bu noktaları kısaca açıklamak gerekirse; Buluta girerken kurumsal kimlik yönetim sistemlerinin kullanılması güvenlik açısından önemlidir. API isteklerine yanıt vermeli ve güvenliklerini sağlamalısınız. İşletmelerin değişen ihtiyaçlarını karşılayan daha uygun bulut yaklaşımlarına geçiş yapmaları önemlidir. Riskleri ve sorumlulukları tamamen bulut sağlayıcının ellerine bırakmak yerine, verileri farklı etki alanlarına ayırarak riskin bir kısmının kuruluş tarafından üstlenilmesi gerekir. BT’yi bulut geçiş sürecine dahil etmeyen işletmeler, ciddi güvenlik ve uyumluluk sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Buluta geçmeden önce  ek maliyet ve giderler sözleşmede açıkça tanımlanmalıdır.

Bulut Bilişime Geçiş Süreci

Buluta geçiş yapan şirketlerin bulutu etkili bir şekilde yönetebilmesi için 7 adımlı bir planın dahil edilmesi yardımcı olur. BT ürün maliyetlerinin hesaplanması, buluttan en çok fayda sağlayacak alanların hesaplanması ve elde edilen tasarrufun sağlanması için yatırım geri dönüşünün hesaplanması gerekir. Özel bulutun bu sistem için hazırlanması gereken işletme ve BT hizmetlerine uygunluğunu belirleyin. İşletmenin ihtiyaç duyduğu BT hizmetlerini  tam otomatik olarak sağlayan ve standartlaştırılmış işlemlerle kontrol eden gerçek self servis BT’yi hayata geçirebilirsiniz. Özel bulut için kullanıma dayalı ödeme sistemi kurulabilir. Şirket için bu durum; Şeffaflık, kalite ve değer katacaktır. Artan taleplere karşı artan kapasiteleri dengeleyebilirsiniz. Özel bulutun yetmediği durumlarda küçük ayarlamalar yaparak genel buluta geçebilirsiniz. Değerlendirmeler, yatırımların geri dönüşü için hedefler ve zaman çerçeveleri belirlenerek yapılmalıdır. Ardından, süreç iyileştirmeleri ve ek tasarruf formülleri için planlama yapabilirsiniz.

Bulut Bilişime Geçmenin Avantajları

En önemli avantajlarını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Hızlı işlemler
  • BT kaynaklarının daha etkin kullanımı
  • Sermaye yatırımı yok veya çok az
  • Bakım maliyeti yok veya çok az
  • Düşük maliyet.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*