Pazarlama Teknolojileri

Pazarlama teknolojileri son dönemde e-ticaretle artan pazarlama tekniklerinin gelişen teknoloji kullanılarak markaların reklamı, pazarlaması ve sosyal amaçlı olarak satışı hedefiyle ortaya çıkmaktadır. Pazarlama evvelden beri ürün satışını sağlayan ana faktörlerden birisi olmuştur. Pazarlama; bir malın, bir hizmetin veya bir ürünün satışını gerçekleştirmek ve arttırmak amacıyla tanıtmayı, paketlemeyi, satış elemanlarının yetişmesini, piyasa gereksinimlerini belirlemeyi ve karşılamayı içeren etkinliklerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Şirketler çoğunlukla daha önce kullanılan ve başarı elde edilen pazarlama tekniklerini geliştirerek pazarlama stratejilerini oluşturmaktadır. En başarılı pazarlama teknikleri; ağızdan ağıza pazarlama, işlemsel pazarlama, içerik pazarlaması, viral pazarlama, dijital pazarlama, karşı pazarlama, story telling, influencer marketing olarak sıralanmaktadır.

Pazarlama Teknolojileri

Teknoloji ışık hızıyla gelişirken pazarlama yöntemleri de dijital alanda bu gelişmelere ayak uydurmaya çalışmaktadır. Pazarlama teknolojileri ile elde edilmek istenen verimlilik ve otomasyonda başarı birçok şirketin farklı arayışlar içerisine girmesine sebep olmaktadır. Martech adı verilen pazarlama teknolojileri ile işleri kolaylaştıran sonsuz fırsatlar bulunmaktadır. Bunlar; pazarlamacıların pazarlama faaliyetlerini en uygun hale getirmek ve hedeflerine ulaşmak için kullandıkları yazılımları tanımlamaktadır. Kampanyaları müşteriye ve piyasanın değişimine göre planlamak, yürütmek ve ölçmek amacıyla her türlü teknolojik gelişme kullanılmaktadır.

WOMM adı verilen ağızdan ağıza pazarlamada; güven esaslı olarak işlemektedir. Yüz yüze iletişim, sosyal medya platformları, telefon konuşmaları ve mesajlar bu amaçla kullanılmaktadır. İşlemsel pazarlama; kampanyalar, reklamlar, çapraz satış arttırma yöntemleri, kupon ve hediyeler kullanılarak yapılmaktadır. İçerik pazarlaması; hedef kitleye ulaşmak için sosyal medya hesapları, bloglar ve forum siteleri tercih edilerek uygulanan tekniktir. Yenilikçi pazarlama tekniklerinden biridir. Pazarlama teknolojileri arasında yer alan bir diğer yenilikçi pazarlama tekniği olan viral pazarlama; mevcut sosyal ağlar üzerinden yapılan paylaşımlara dayanmaktadır. Yaygın olarak kullanılan dijital pazarlama; arama motorları, sosyal medya platformları ve mobil uygulamalar aracılığıyla dijital ortamda yürütülmektedir. Karşı pazarlama tekniği; ürünün ne olmadığına odaklanan bir yöntemdir ve rakiplerden önce hareketle başarı sağlanabilmektedir. Story telling; markaların kurumsal kimliklerinden ve hikayelerinden faydalanarak uygulanan pazarlama tekniğidir. Influencer marketing; sosyal medya platformlarında yaygın takipçi ve abone sayısı olan kişilerle işbirliği ile yapılmakta olan bir pazarlamadır. Internet ortamında etkin pazarlama için her geçen gün gelişen pazarlama teknolojilerini başarıyla kullanmanıza olanak sağlanmaktadır.

Pazarlama Teknolojilerinin Getirdiği Yenilikler

Yeni nesil pazarlama teknolojileri içinde yer alan yapay zeka teknolojisi ile işlenip kolaylıkla kullanılabilir hale gelen “Big Data (Büyük Veri)” yığınları günümüzde satış ve pazarlama sürecine ciddi anlamda yön vermektedir. Beacon teknolojisi ile müşterilere anlık indirim bilgileri ve puan kazanma imkanları aktarılarak müşteri yeni alışverişlere yönlendirilmekte ve ürün pazarlamasında çağ atlanmaktadır. Sürekli model değiştiren ve özelliklerini geliştiren akıllı telefonlar, birçok özelliğe sahip mobil uygulamalar ve web teknolojileri sayesinde çekiciliği artan giyilebilir teknoloji ürünü akıllı saatler sayesinde müşterilerle daha rahat iletişim kurulabilmektedir. Fijital pazarlama teknolojisi ile fiziksel ortamla sanal ortam gerçeklik düzeyinde birleştirilerek etkileşim arttırılmaktadır. Nöropazarlama teknolojisi ile müşterilerin ilgi alanlarına yönelik yansımalar yapılarak müşteri alışverişe ikna edilmektedir. Duyusal pazarlama teknolojisi ile insanların beş duyusu yönlendirilerek satış veya hizmet sunulmaktadır. 3D yazıcılarla birebir boyutta ürün tanıtımı ve pazarlama imkanı elde edilmiş ve etkin olarak kullanılmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*