Bilişim Teknolojileri Nedir?

Günümüzde, bir veriye zamanında ve hızlı bir şekilde ulaşmak en az o verinin kendisi kadar önemli bir hale gelmiştir. İstenilen bilgiye vaktinde ulaşamadıktan sonra çağımızın ışık hızında gelişen yapısının gerisinde kalır ve verimliliğimizi kaybederiz. Bu bağlamda veriye ulaşmakta sağlanacak her türlü vakit kazancı hem insan gücünden hem de bilgisayar, donanım gücünden de tasarruf sağlayacaktır. Bilgiyi, veriyi oluşturma, işleme ve güvenli hale getirme işleminde kullanılan tüm elektronik cihazlar bu amaca hizmet etmektedir. Böylelikle verinin gerektiği yerde gerektiği zamanda işlenmesiyle teknolojinin insanlığa kazandırdığı en önemli işlevi, bilgiye anında ulaşmayı sağlamış oluruz. Bilişim teknolojisi dört ana başlı altında toplanabilir. Yazılım, hizmet, ekipman ve donanım.

Bilişim Teknolojileri Örnekleri.

Kendinize en yakınından daha komplike yapılılarından doğru sıralamak isterseniz. Bilişim teknolojilerine örnek olarak şu şekilde bir sıralama yapabilirsiniz. Akıllı telefonlar, tabletler, modemler; ofisinizde sıklıkla rastladığınız yazıcılar, işe giderken durduğunuz trafik lambalarının hepsi birer örnektir. Gördüğünüz gibi hayatımızın her alanına nüfuz eden teknoloji artık bir parçamız günlük hayatımızın belirli bir bölümünü içinde geçirdiğimiz bir yer haline gelmiştir. Her şeyde olduğu gibi teknolojinin de yararları ve zararları bulunmaktadır. Bilişim teknolojinin yararlarını da şu şekilde açıklayabiliriz.

Bilişim Teknolojileri ve Yararları.

Hızla gelişen teknolojinin etkisiyle artan depolama ihtiyaçları şirketler veya ülkeler arasındaki iletişim gibi hıza de doğru bir şekilde iletilmeye mecbur olan birçok veri bilişim teknolojileri sayesinde anında ve eksiksiz bir şekilde iletilir. Daha net bir örnek olarak şirket içi verimliliğin hesaplanması için kullanılan ekran süresi ölçen yazılımlar, klavye ısı haritası oluşturan yazılımlar kullanılarak bir şirketteki çalışanların davranışları ve çalışma tarzları işlenerek onlar için daha verimli çalışma ortamları oluşturulmasında bilişim teknolojileri araçları sıklıkla kullanılmaktadır. Hayatımızın her yerine işlemiş olan teknolojik cihazlar ve onlar ile doğrudan ya da dolaylı olarak yaptığımız veri alışverişleri de aslında birer örnektir. Yüksek maliyetli fabrikaların ürettiği ürünlerin kalite kontrolünün sağlanmasında, üretimin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olan ya da maliyeti artıran gereksiz birimlerin tespit edilip karı maksimize etmek amacıyla gerekli düzeltmeler yapılabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*