Metaverse Nedir

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yeni tabir dilimize girdi. Bunlardan biri olan Metaverse; sanal evren olarak adlandırılmaktadır. Metaverse geleceği nasıl etkileyecek sorusuna girmeden metaverse tabirini açıklamak uygun olur. Metaverse; bilgisayarlar, android özellikli cihazlar (tabletler ve akıllı telefonlar), VR (sanal gerçeklik) lensler (gözlükler) ve muhtelif 3D kullanıcı arayüzleri sayesinde fiziksel olarak bulunulan mevcut ortamdan uzaklaşmak suretiyle evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak tanımlanmaktadır. Yeni bir gerçeklik olarak da ifade edebileceğimiz metaverse; gerçek ve sanal ortamın birleştiği bir bilim kurgu yapıda ya da görünümde gösterilen farklı bir dünyayı anlatmaktadır, diyebiliriz. Metaverse denilen sanal evren; insanların farklı cihazlar arasında oradaymış gibi hareket etmesine ve tamamen sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verilen dijital bir dünyadır. Gelecekte metaversenin hayatın her alanında hakim olacağı düşünülmektedir.

Metaverse Kullanılan Terimler

Metaverse geleceği nasıl etkileyecek; tam bir merak konusu. Ancak, metaversenin iyi anlaşılması ve içeriğinin iyi kavranması büyük önem taşımaktadır. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini dünyaya sunmaktadır. İnsanların avatarlar şeklinde iletişime girebileceği fiziksel gerçekliğe paralel bir siber dünyanın varolabileceğinden bahsedilmektedir. Metaversede kullanılan terimlerden ilki “sanal dünya”. Sanal dünya; birçok kişi tarafından kolaylıkla erişilebilen belirli kurallara sahip simüle edilmiş bir ortamı tanımlamaktadır. Karma Gerçeklik (MR); sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) özelliklerini bir araya getiren yeni teknolojiye verilen addır. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığınızda gerçek dünyayı görebilmek adına gözlük içine saydam bir lens veya kamera takılmaktadır. Sanal, artırılmış ve karma gerçeklik deneyimi için farklı özellikteki gözlükler kullanılmaktadır. Metaverse geleceği nasıl etkileyecek, gördüğünüz terimlerden de anlaşılmaktadır. Gerçek dünyada bile gördükleriniz farklılaştırılabilmektedir. Bu tabirlerden biri olan artırılmış gerçeklik ise; gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen fiziksel görünüm olarak tanımlanmaktadır. Metaverseyi anlatan son terimimiz ise sanal ekonomi. Sanal ekonomi terimi, başlangıçta sadece çevrim içi oyunlarda alım satım yapılan sanal ögeler için kullanılmaktaydı. Bugün kripto paralar ve takas edilemeyen tokenler de sanal ekonomi kavramı içerisinde kullanılmaktadır.

Metaverse’nin Kullanıldığı Alanlar

Sanırım terimlerle biraz daha kavramaya başladığımız metaversenin halen kullanıldığı ve kullanılması planlanan alanlardan da söz edebiliriz. Metaversenin halen yaygın olarak kullanıldığı alanların başında kripto para gelmektedir. Metaverse geleceği nasıl etkileyecek, demeyin. Bunun yanında; eğlence sektörü için hazırlanan oyunlar günden güne geliştirilerek çizgi filmler içinde yer almak, uzayda veya ormanlarda gezintilerle kullanıcılara sunulmaktadır. Taktığınız gözlüklerle bir müddet kendinizi başka bir dünyanın içinde zannedeceksiniz. Sağlık, mimari ve eğitim sektörlerinde yaygın olarak 3D deneyimi sunulmaktadır. Cerrahın yetişmesinde büyük faydalar elde edilmektedir. Gerçek yaşam alanınızda sanal değişikler yapmada mimarlar tarafından kullanılmaktadır. Bu teknolojide yeterli gelişmeler sağlandığı takdirde; sanal gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, konsere gitme, kafede zaman geçirme gibi eylemlere hiç çaba sarf etmeden ulaşma olanakları hedeflenmektedir. Hayaller bununla da bitmiyor elbette.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*