Veri Yönetimi Nedir

Yeni nesil veri yönetimi kavramına girmeden önce veri yönetimini tanımlayalım. Veri yönetimi; işletmenin ya da kurumun yönetimi için geleceğe dair varlığını sürdürebilmesi adına analiz yapacağı veya sahip olduğu verilerin güvenli, verimli ve en düşük maliyetlerle toplanması, kullanılması ve saklanmasına yönelik dijital uygulamadır. Şirketlerin ve kurumların hassasiyetleri de göz önüne alındığında bugün verilerin korunmasına özel önem gösterilmektedir. Veri güvenliğini sağlamak için görevlendirilen veritabanı yöneticileri veri girişine yönelik sorumluluklarını “Kişisel Verileri Koruma Kanunda” atılı yükümlülüklerine dikkat ederek sağlamak durumundadır. Veri yönetiminin ana amacı ise; kişilerin, kurumların ya da bağlantılarının geleceğe yönelik önemli iş kararlarını alabilmek ve hedefe ulaşabilmek yatırımlarını, politikalarını belirlemek ve gelişimlerini sağlamak üzere girilen verilerin analizlerini ve sorgulamalarını yapabilmektir. Veritabanı buna göre dizayn edilmek durumundadır.

Yeni Nesil Veri Yönetimi

Yeni nesil veri yönetimi birçok kuruluş tarafından en son teknolojilerle oluşturulan veritabanı yönetim sistemleri ile yürütülmektedir. Veritabanı yönetim sistemlerinin amacı; veritabanını oluşturmak, oluşturulan veritabanını düzenlemek, kullanılan veritabanını yönetmek, geliştirmek, farklı amaçlar için kullanabilmek ve veritabanı bakımını yapabilmektir. En doğru sonuçlara ulaşabilmek için en faydalı ve en doğru bilgilerin yer aldığı veritabanı yönetim sistemini uygulamak gerekmektedir. Veritabanı yönetim sistemleri arasında en çok “Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Microsoft Visual FoxPro, MySQL, CSQL, Oracle Database, IBM DB/2, Informix, Adaptive Server Enterprise, PostgreSQL, Teradata, OpenLink, Virtuoso tercih edilmektedir. Siz müşterilerimiz için firmamız tarafından en uygun veritabanı sistemleri kullanılmaktadır.

Veri Yönetiminin Kullanıldığı Alanlar

Yeni nesil veri yönetimi verilerin depolanmasının gerektiği ve şirketin geleceğine yönelik kararların alınabilmesi için analizinin icap ettiği her sektörde kullanılabilmektedir. Yine de veritabanı yönetimini daha sıklıkla kullanan bankacılık, eğitim, iletişim, otomotiv, hava taşımacılığı, üretim, perakendecilik ve ticaret, sigortacılık, enerji ve sağlık sektöründeki kuruluşlardır. Devlet hizmetlerinde kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Veritabanı yönetim sistemleri sınıflandırması veri modeline, kullanıcı sayısına ve fiziksel konumuna göre 2 şekilde yapılmaktadır. Veri modeli serisine göre; hiyerarşik, ilişkisel (veriler tablo şeklinde saklanmakta ve işlem görmektedir), ağ ve nesneye yönelik (sadece basit karakterler değil, multimedya da yer almaktadır) veritabanı olarak adlandırılmaktadır. Kullanıcı sayısı esasına göre; tek kullanıcılı, çok kullanıcılı olarak ayrılmaktadır. Fiziksel konuma göre merkezi ve dağıtılmış olarak sınıflandırılmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*