Metaverse Nedir?

Sanal evren olarak dilimize geçen metaverse kavramı hakkında merak edilen her şeyi bu yazımız içerisinde size aktarmaya başladık.

Geleneksel kişisel bilgisayarlarla birlikte sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları kullanılarak kalıcı çevrimiçi üç boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternetin günümüz teknoloji ile yinelenmesi olayına metaverse diyebiliriz. Bugünlerde hemen hemen her yerde karşımıza çıkan metaverse ile ilgili metaverse nedir, yakın geçmişte bizi ne gibi gelişmeler beklemektedir, metaverse insanların hayatını nasıl değiştirecektir soruları sıkça sorulmaktadır.

Yakın Gelecek: Metaverse

Metaverse kavramı konunun uzmanlarına ve bilim insanlarına göre bilgisayar, VR(AR) lensler, android akıllı cihazlar ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzlerini kullanarak içerisinde yer alan zaman ve mekân boyutlarından uzaklaştırma ve fiziksel olarak içerisinde bulunan dünyanın ötesine geçme olarak tanımlanmaktadır.

Metaverse kavramında iletişim perspektifinden artırılmış bir gerçeklik, anlam dünyası ya da iş birliği sunmaktadır. Aynı zamanda entelektüel, sosyo-ekonomik ve kültürel üretim için altyapı ve etkileşim fırsatları tanıyan yeni nesil bir iletişim türüdür. Burada farklı gelişmiş teknolojilerin aynı zamanlı ve entegre bir şekilde kullanıldığını görebilmekteyiz.

Metaverse nedir sorusuna verilen bir diğer yanıt ise siber toplumsal bir düzlemdir. Bu açıdan baktığımızda metaverse kavramını 4.sanayi devrimi çıktısı olarak görebilmekteyiz. İnsan ve beraberindeki diğer tüm canlıların hayatını değiştirecek ileri teknolojik bir kavram olan metaverse’ü yakın gelecekte hayatımızın birçok alanında göreceğiz.

Metaverse İlk Kez Ne Zaman Ortaya Çıktı

Metaverse kavramını tarihte ilk kez Neal Stephenson adındaki bir yazarın bilim kurgu romanı “Snow Crash” görmekteyiz. Burada kurgusal bir dünya olarak anlatılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu dönemlerde aşırı abartılı, saçma bulunmuş ve insanların birçok icada verdiği ilkel tepkileri üzerine çekmiştir.

Metaverse kavramını en ciddi şekilde ise geçtiğimiz günlerde Facebook tarafından yapılan değişimle gördük. Şirketin adı “Meta” olarak güncellendikten sonra insanlar metaverse kavramına yeniden ciddi bir şekilde bakmaya başladı. Yapay zekâ, son teknolojik gelişmelerin bir bütün olarak incelenmesi ile hayatımıza giren ve ileride daha fazla kolaylıklar sağlayacak olan metaverse üzerinde daha şimdiden şirketler kurulmaya başlandı. Büyük şirketlerin devasa ortaklıklar kurarak yer aldıkları bu sanal dünyanın bizlere ne gibi kolaylıklar sağlayacağı ise her geçen gün daha açık bir hal almaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*