Sağlık Teknolojileri Nelerdir

Sağlık teknolojileri DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) kriterlerince uygunluğu sağlanmış tıbbi teknolojik cihazların tanı ve tedavi süresince uzman hekimler tarafından kullanılması ile hastayı sağlığına kavuşturmayı hedefler. Günümüzde hastanın yaşam kalitesini artırmak, tedavi sağlamak ve sağlık sorunlarını gidermek amacıyla kullanılan sağlık teknolojileri nelerdir?

Teşhis ve tedavi aşamasında radyoterapik ve radyodiyagnostik cihazlar, CT scanner (bilgisayarlı tomografi), MR cihazları (manyetik rezonans), sintigrafi, pacemaker, renal/homodiyaliz ,sonografi, kobalt terapi, Bypass cerrahi tekniği, defibrilatör, suni solunum cihazları, endoskopi- kolonoskopi cihazları, yoğun bakım sistemleri, organ ve doku (implant) nakilleri son yıllarda önemli ölçüde gelişmiş olan sağlık teknolojilerinden bazılarıdır. Bu tedaviler ve sağlık teknolojileri gelişerek ve yeni uzmanlık alanları da doğurarak sağlık kurumlarında yerlerini almaya devam ediyor.

Ayrıca vücut termometresi, oftalmoskop, laringoskop ve sistoskop, kan basıncını günümüzdekine oldukça benzer şekilde ölçen sfigmomanometre ve elektrokardiyograf cihazları sağlık tekonolojilerinin ilk ürünleridir.

Sıklıkla Başvurulan Sağlık Teknolojileri Nelerdir

Şeker- tansiyon ölçüm cihazları, ultrason cihazları, ateş ölçüm cihazları, efor cihazları, MR cihazları, göz ölçümü yapan cihazlar ve anestezi cihazları, diyaliz cihazları ve röntgen makineleri günümüzde en sık kullanılan sağlık teknolojilerine örnektir. Tanı aşamasında bu cihazlara başvuru oldukça önemlidir.

Sağlık Teknolojilerinin Hasta ve Hekim Üzerindeki Etkileri

Uzman hekimlerin tedaviye uygun teknolojiyi tercih etmesiyle gerek zamandan tasarruf gerekse gözle görülemeyen yahut gözden kaçırılan detaylar en ince ayrıntısına kadar detaylandırılarak hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilir. Sağlık teknolojileri en kısa sürede yaşam kalitesini artırmayı ve sağlığına kavuşturmayı hedefler.

Sağlık teknolojinin etkileri toplumsal ve etik meseleleri içerir. Uzman hekim hasta öyküsünü dinlemenin yanı sıra objektif bilgi almak için sağlık teknolojilerine başvurabilir. Sağlık teknoloji sektörünün büyümesindeki en önemli etken globalleşen dünyanın insan yaşamlarına etkisinin yanı sıra bu teknolojilere ihtiyacın artması ve bu teknolojinin tüketimidir.

Sağlık Teknolojilerinin Kullanım Alanları

Sağlık teknolojileri yataklı hasta bakımı yapan kurumlarda tedavi ve rehabilitasyon alanlarında vazgeçilemez bir hizmettir. Sağlık hizmeti alanında kullanılan ilaç ve tıbbi donanım teknolojilerinin gelişimi bilim ve teknolojik gelişmelerle doğru orantılıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*