Siber Güvenlik Nedir?

Artık baktığımızda kendimiz ve hatta çevremizdeki insanların özel bilgilerini elimizin hemen altında duran elektronik cihazlara kaydediyoruz. Bu sayede de kötü amacı olan herkes birkaç işlemde özel bilgilerimize ulaşabilecek seviyeye gelebilmektedir. Buna “Siber Suç” denmektedir. Siber güvenlik, bununla birlikte güncel yaşamımızda büyük yere sahip olan elektronik malzemeleri, mobil ağları ve cihazları, bilgisayarları uygunsuz, kötü amacı olabilecek iletişimlerden koruyan; siber suçlara karşı geliştirilen bir sistemdir.

 Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?

Bu tür suçlara karşı doğan siber güvenlik alanları içinde mobil ağ, bilgisayar, telefon vb. gibi tüm elektronik cihazlar üzerinden sistemin korunmasını sağlayan kişi veya kişilerdir.

 Siber Güvenlik Uzmanları Ayda Ne Kadar Kazanır

Siber güvenlik uzmanı olarak çalışan kişiler, günümüzde çalıştıkları firmalar doğrultusunda o firmaya ait bir çizelgeyle azalıp yükselebilecek bir kazanca sahip olabilirler. Ayrıca geleceğin önemli mesleklerinden biri olarak tanımlanan bu alana yatırım arttıkça kazançlar da aynı oranda artabilecektir.

Siber Güvenlik İhlali Sonucu Ne Olur?

Bu durum direkt olarak ‘siber suç’ olarak tanımlandığı için siber güvenliğin ihlali, özellikle bir başkası tarafından oluşan ihlalinde Emniyet Genel Müdürlüğünün altını çizdiği üzere kişinin, kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Siber güvenliğin ihlali, özel hayatın ihlaline girdiği için elektronik cihazlara aktarılan her bir bilginin de direkt olarak kişisel bilgilerimizden oluşmasıyla ortaya çıkan bu alanın içi bir başkası tarafından izinsiz müdahaleye mazur bırakıldığında çok ciddi cezalar alması kesinlikle doğrudur. Bu yüzden de kişisel verilerimizin siber suç örgütleri tarafından ihlali söz konusu olduğunda başvuracağımız ilk yer emniyet güçleri olmalıdır. Emniyet Güçleri, bu doğrultuda mağdur kişinin izlemesi gereken yolu daha açık bir şekilde anlatarak kişinin mağduriyetini en aza indirmek için çabalamaktadır. Hatta bu mağduriyetin büyük boyutta azalması için de son zamanlarda olduğu gibi siber güvenlik uzmanlarının artışını sağlamak bu hususta yapılabilecek en mantıklı adımlardan biri olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*