Uzay Teknolojisinde Kullanılan Madenler

Uzay teknolojisinde kullanılan madenler konusu sıkça merak edilen sorular arasındadır. Uzay teknolojisinde uzay araçlarının yapımında vazgeçilmez hammadde olan ve 400’den fazla sanayi dalında kullanılan bor elementi, tıp alanında ve insan sağlığının korunmasında önemli bir fayda olarak ortaya çıkmıştır. Dünya rezervlerinin %73’ünü Türkiye’de bulunduran bor, giderek bazı kanserlerin tedavisinde kullanılmaya başlanıyor ve uzay teknolojisinin vazgeçilmezi haline geliyor.

Bor Madeni

Bor, çeşitli özellikleriyle bugünün ve yarının en önemli unsurlarından biridir. Enerji kaynağı olarak özel bir potansiyele sahip olan bor, halen birçok alanda hammadde olarak kullanılmaktadır. Bor, safir kristali gibi bir yarı iletkendir. Yüksek sıcaklığa maruz kaldığında metal gibi elektriği iletirken, düşük sıcaklığa maruz kaldığında yarı iletken olarak işlev gösterir. Yerkabuğunun ağırlığının yaklaşık %0,001’ini oluşturan bor minerali, çelik sertliğini artırmak için de kullanılabilmektedir. Ayrıca geleceğin en önemli enerji kaynaklarından biri olarak öngörülmesi sebebiyle oldukça özel bir elementtir. 

En çok merak edilen konulardan biri de bor elementinin hangi alanlarda kullanılıp kullanılmadığıdır. Sanayide çeliği sertleştirmek için yaygın olarak kullanılır, bakır esaslı alaşımlarda gaz giderici olarak da kabul edilir, bazı malzemelerin iletkenliğini azaltmak için de kullanılır.  En önemlilerinden biri nükleer endüstride sağlam bir yapıya sahiptir. Nükleer santraller için de son derece önemli bir unsurdur. Ayrıca uzay teknolojilerinin üretimi açısından da oldukça yaygın kullanıma sahip ve önemli olan bor madeninin en çok bulunduğu bölge ülkemiz sınırlarıdır. Bor ayrıca birçok kara bitkisinin büyümesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle bor, doğal tabiat için çok önemli bir yapıya sahiptir. Geleceğin enerji kaynakları açısından en önemli unsurlardan biri olduğu bilinmektedir.

Uzay Teknolojilerinin Üretiminde Bor Madeni

Bor madeninin yaklaşık %90’ının Türkiye’den rezerv edildiği bilinmekte. Yapılan araştırmalara göre bor madeninin uzay araçları için oldukça değerli bir yakıt olduğu ortaya çıkarılmıştır. Hatta bazı araştırmacılar bazı önemli uzay araçlarının uzaya bor madeni sayesinde gittiğini öne sürmüştür. Uzay aracının yakıtının Türkiye’den çıkarılan bor madeninden üretilmiş olması ülkemiz açısından oldukça değerli bir gelişmedir. Tüm dünyada uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayan bor’un paha biçilemez değeri kesinlikle yadsınamaz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*