Uzay Teknolojileri Nelerdir?

Uzay Teknolojisi; Uzay yolculuğu, uydular ve uzay araştırmalarında kullanılmak üzere uzay bilimsel araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından geliştirilen teknolojiler olarak isimlendirilmektedir. Uzay teknolojisi kavramı, uzay aracını, yapay uyduları, uzay istasyonlarını ve destekleyici altyapıyı, ekipmanı ve süreçleri ve uzay savaşını içerir. Uzayda çalışmak; yeni araçlar ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydular ve bazı uzun mesafeli iletişim sistemleri gibi her gün kullanılan hizmetler, uzay teknolojisi altyapısına bağlıdır. Uzay teknolojileri nelerdir sorusu da bu konuda sıkça sorulan sorular arasındadır.

Bilimler arasında, özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojisi ürünlerinden yararlanır. Uzayla ilgili girişimler tarafından üretilen veya geliştirilen yeni teknolojiler genellikle diğer ekonomik faaliyetler tarafından kısa sürede tüketilir.

Uzay Teknolojilerinin Günlük Hayatta Kullanımı

NASA, yalnızca uzay araştırmaları için taşınabilir elektrikli süpürgeler, battaniyeler, görünmez destekler ve daha fazlasının ardındaki teknolojileri ilk kez keşfetti. Uzay araştırmalarının desteklediği diğer teknolojik gelişmeler  kalp pompaları, yapay uzuvlar, internet ve kamera sensörleridir.

Gömülü web teknolojisi, astronotların İnternet üzerinden ISS’de uzaktan deneyler yapmasına ve izlemesine olanak sağlamak için NASA tarafından geliştirildi. Gömülü web teknolojisi daha sonra halka açıldı ve  Nesnelerin İnterneti’ne sebep oldu. IoT, herhangi bir kullanıcının teknolojik aletlerine uzaktan erişmesine izin verir. Örneğin, Google Home, sanal asistan olarak da çalışan, Bluetooth  ve Wi-Fi uyumlu bir hoparlör olarak işlev görmektedir.

Dünyanın yörüngesinde dönen uydular, çeşitli cihazlara veri ve sinyal gönderimi yapar. Uydulardan gelen sinyaller, hücresel ve internette kullanılarak bağlantı kurma ve çalışma şeklimizde devrim yaratıyor. Mobil iletişim ve internet, dünyanın herhangi bir yerindeki herkesle bağlantı kurmamızı ve iletişim kurmamızı sağladı. Ek olarak, İnternet hızı katlanarak artıyor ve 5G’nin piyasaya sürülmesinin 1 Gbps’yi aşan hızlara ulaşması bekleniyor. İnternet her türlü işte çok sayıda işlem için kullanılsa da, artan hız ve ucuz veri hızı yalnızca işleri daha iyi hale getirecektir.
İnternet hizmetleri, banka kayıtlarının yönetiminden üniversite kabulüne kadar her sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bunlar ve bunun dışındaki pek çok alanda da karşımıza çıkmakta olan uzay teknolojileri sayesinde üretilen ürünler gün geçtikçe artmakta ve gelişmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*