Uzaktan Çalışmanın Yaygınlaşmasının Hayatımıza Sundukları

Uzaktan çalışma çalışanların iş akışını evinden veya iş yerinden farklı bir yerde teknolojik iletişim araçlarını kullanarak gerçekleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Zamanla gelişen teknolojiye bağlı olarak uzaktan çalışma oldukça yaygınlaşmış olsa da yakın zamanda yaşadığımız pandemi süreci ile daha da ön plana çıkmıştır. Koronavirüs salgın hastalığı sebebi dolayısıyla tedbir olarak birçok iş yeri çalışanlarını uzaktan çalışma sistemine geçirmiştir.

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasının hayatımıza sundukları ilk olarak gerekli ekipmanların temini gelmektedir. Uzaktan çalışma sistemine uyum sağlayabilmek adına bilgisayar, internet erişimi, kulaklık gibi gerekli ihtiyaçlar meydana gelmiştir. Uzaktan çalışma modeline geçilmesi ile birlikte resmi gazetede bir uzaktan çalışma yönetmeliği yayınlanmıştır. Yayınlayan bu yönetmeliğe göre uzaktan çalışmanın gerektirdiği ihtiyaçlar işverenler tarafından çalışanları temin edilmelidir. Eğer çalışanlar gerekli ekipmanların elinde mevcut olduğunu belirtir ve kendi ekipmanlarını kullanmayı tercih ederse işveren buna dair çalışana ödeme yapmakla yükümlüdür. Yani uzaktan çalışmanın getirmiş olacağı maddi giderleri işverenin karşılaması gerekmektedir. Yönetmelikte bu konuda da güncellemeler yapılmıştır. Bu yönetmelik ile işveren elektrik, doğalgaz ve internet gibi giderleri karşılamakla yükümlüdür.

Uzaktan Çalışma Süresinin Belirlenmesi

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasının hayatımıza sundukları çalışma saatlerinde de değişiklik meydana getirmiştir. İşverenler uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığını çalışanlara belirtmek zorundadır. Aynı zamanda çalışma mekânı ve mekânın uygunluğu da işveren ve çalışan tarafından belirlenecek şekilde düşünülmüştür. İşverenin tercihi olarak esnek çalışma saatleri de belirlenebilmektedir. Buna ek olarak gerekli durumlar da fazla çalışmakta mümkün hale gelebilmektedir.

Uzaktan Çalışma Sisteminde Kişisel Verilerin Korunması

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasının hayatımıza sundukları olarak kişisel veriler hakkında doğan endişeler de gün yüzüne çıkmaktadır. Uzaktan çalışma sistemi ile kişisel ve şirket verileri uzaktan erişebilecek hale gelmiştir. Bu da çalışanlar ve iş verenler açısından endişeleri meydana getirmiştir. Uzaktan çalışma sistemi bu nedenle mevzuatlarımızda yeni düzenlemeler yapılmasını gerektirmiştir. Bu sebeple Kişisel Verilerin Korunması Kanunu devreye girmiştir. Bu yönetmelik ile iş yeri hakkında toplanan veriler ve çalışanlara ait veriler iş verenler tarafından koruma altına alınmıştır. İşveren çalışanlarını, iş hakkındaki verilerini korumak ve paylaşmamakla sorumlu olmuştur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*