Ülkemizde Yapay Zeka

Yapay zeka, bilgisayarların insanlar gibi düşünebilmesini ve karmaşık problemleri insanlar gibi çözebilmesini sağlar. Zeka gerektiren problemler, bilgisayarların kullanıldığı yapay zeka teknolojileri aracılığıyla etkin bir şekilde çözülebilmektedir. Ülkemizde yapay zeka teknolojisi de teknolojinin ilerlemesiyle aynı doğrultuda olarak ilerlemektedir.

Teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte yapay zeka hem dünyada hem de Türkiye’de en çok ilgi duyulan konulardan biri haline geldi. Yıllar önce yalnızca filmlerde karşımıza çıkmakta olan robotlar sadece hayal ürünüydü, günümüzde ise insan benzeri robotlar icat ediliyor, yapay zeka pek çok amaca hizmet ediyor. Kimileri yapay zekanın işsizliğe sebep olabileceğini düşünürken kimileri de bunun insanlar için büyük bir şans ve fırsat olduğunu savunuyor. Son dönemde oldukça popüler hale gelen yapay zeka yeni yeni gündeme geliyor, bu yüzden herkes  merak ediyor.

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

Yapay zeka teknolojisi bugün ülkemizde de birçok alanda kullanılmaktadır. İnsanların düşündüklerini analiz etmelerini ve taklit etmelerini sağlamakta olan bir teknolojidir. Bilgisayarla ilişkilendirilen yapay zeka, sahip olacağı amaca göre bir geliştirici aracılığıyla tasarlanır. Görevlerini amacına göre yapar ve tasarlandığı amacı aşamaz.

Yapay zekanın yapabilecekleri bunlarla sınırlı değil. Herhangi bir amaç için kullanılabilir. Kişisel elektronik cihazlar ve hesaplar (telefon ve sosyal medya gibi), insanların hoşlandığı şeyler ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için yapay zekayı kullanır. Bunun bir örneği, ne görmek istediğinizi anlamaktır. Görüntüleme için bu teknolojiyi kullanmakta olan Netflix ve Youtube gibi hizmetler izleme zevkinize bağlı farklı programlar önerebilmektedir. Yapay zeka sağlık, ulaşım, tarım vb. diğer alanlarda da yaygın olarak kullanılabilmektedir. Yapay zekanın işlevlerine bir örnek olarak; Muhakeme, birbirine karşı tartışan iki tarafın dinlenerek bir hüküm verilmesi anlamına gelir. Yapay zeka, mantıksal işlevi sayesinde eldeki verilerden çeşitli algoritmalar oluşturmakta ve en doğru kararı verebilmektedir. Nasıl ki bir yargıç, delilleri inceleyip suçlu ile masumu birbirinden ayırabiliyorsa, yapay zeka da muhakeme işlevi sayesinde suçlu ile masumu birbirinden ayırabiliyor.

Yapay zeka tüm dünyada çok çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Sanal asistan hizmetleri, güvenlik ve görüntüleme hizmetleri, bilgisayar oyunları, teknoloji ile ilişkilendirilebilen sağlık hizmetleri gibi pek çok alanda hizmet vermekte olan yapay zeka teknolojisi teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanım alanı da oldukça geniş kapsamlı hale gelen teknolojik bir gelişmedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*