Yeni Nesil İşletmeler Nasıl Olmalı?

Yeni nesil işletmeler nasıl olmalı? Sorusu son zamanlarda sıkça sorulan ve cevabı merak edilen sorulardan birisidir. İşletmeler öncelikle yaşadıkları toplumun çıkarlarına hizmet etmelidirler. Yeni nesil işletmelerin toplum çıkarını da iş hedefleri içine almaları ve işletmelerini bu anlayış üzerine şekillendirmeleri gerekiyor. Ayrıca yeni nesil işletmeler, artık daha iyi ve farklı yönetim anlayışına sahip olmalı. Bu kapsamda işletmeler yönetilirken Sosyoloji, Psikoloji, Siyaset Bilimi gibi bilimlerden faydalanılmalıdır. Bunun dışında işletmelerdeki hiyerarşik yapılar, işletmelere zarar vermeye başladı. Yeni nesil işletmeler hiyerarşik yapıdan kurtulmalılar. Yalın organizasyonların kurulması yeni nesil işletmeler için daha yararlı olacak. Bunun dışında yeni nesil işletmeler devasa departmanlar yerine küçük, esnek yapılara sahip olmalılar.

Yeni Nesil İşletmelerde Bulunması Gereken Özellikler

İşletmelerde hâkim olan korku kültürü, yeni nesil işletmelerle birlikte yerini güven kültürüne bırakmalı. Aynı zamanda yeni nesil işletmelerde kontrol yöntemleri gözden geçirilmelidir. Yeni nesil işletmeler, çalışanlara daha fazla özgürlük tanımalı ve bağımsızlık vermelidir. Ancak bu özgürlük ve bağımsızlığa karşı çalışanlara daha fazla hesap verme sorumluluğu yüklenmeli. Eski işletmelerde bulunan baskıcı tutum ve liderlik yeni nesil işletmeler için artık söz konusu olmamalıdır. Yeni nesil işletmelerde lider, katılımcı ve çalışanlarıyla iş birliği içerisinde olmalıdır.

Yeni nesil işletmelerde hedef belirlenirken sadece yönetim kadrosu değil şirketin tamamı sorumluluk üstlenmelidir. Nitekim en yararlı öngörü çalışanlardan elde edilmektedir. Diğer taraftan işletmede bulunan birimlerin tekil başarıları, işletmenin başarısını garantilememektedir. Buna rağmen birçok işletme departmanların tekil başarılarına odaklanıyor. Halbuki işletme genel itibariyle başarılı değilse bu departmanın başarısının bir anlamı bulunmamaktadır. Dolaysıyla yeni nesil işletmeler, işletme içinde her departmanı, ortak bir hedef paylaşması ilkesine göre hareket etmelidir. Aynı şekilde yeni nesil işletmeler, ödüllendirmeleri toplam başarı üzerinden yapmalıdır.

İşletme yönetimleri yapıları gereği, geçmişin başarılı uygulamalarını devam ettirme eğiliminde olabiliyorlar. Ancak bu durum artık işlerliği kalmamış uygulamaları tekrar etmeye sebep olabiliyor. Bu kapsamda çalışanların inovasyon fikirleri üretmesi gerekiyor. Yeni nesil işletmeler bu fikirleri desteklemelidir. Bütün bunlarla birlikte yeni nesil işletmeler organizasyonlarda çeşitliliği artırmalılar. Yeni nesil işletmelerin farklı görüşler ve aykırı düşüncelere sahip olan bir kurum kültürü oluşturmaları gerekiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*