İletişim Teknolojileri Nedir?

İletişim teknolojileri iletişim üretmek için üretilen teknolojik araçlara denilmektedir. Radyo, TV, telefon, kamera, telgrafın telleri, tellere konan kuşlar ve kargalar örnek olarak verilebilir. İletişim teknolojisi asla transfer edilmemekte, edilmek istense bile engellenmeye çalışılmakta ve kaçak olarak bunu yapan firma olursa cezalandırılmaktadır. İletişim teknolojileri hem bilginin işlenmesine hem de iletilmesine yarayan tüm teknolojileri ve iletişim alanındaki teknolojileri kapsayan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu s sebeple iletişim teknolojileri; iletim, telekomünikasyon, iletişim, enformasyon yayım ve basım kelimeleriyle ilgili tüm teknolojileri içermektedir. Yoğun küresel rekabet ortamında büyük ya da küçük bütün firmaların ve bu firmaların çalışanların iletişim teknolojilerinden faydalanmaları, bunları kullanma zorunluluğu kaçınılmaz hale gelmiştir.

İletişim Teknolojileri Türleri

Günümüzde teknoloji, iletişimde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en fazla kullanılanla ise şu şekildedir: Televizyonlar, bilgisayarlar, cep telefonları, çağrı cihazları, telsizler, araç telefonları, faks cihazları, telgraf, uydu sistemleri, GSM hizmetleri, bilgisayarlı araç yol kılavuzları (Navigation). İletişim teknolojilerinin faydaları ise şu şekildedir: Maliyet avantajı, iş sürekliliği, karlılık, hareketlilik, güven, motivasyon, verimlilik ve bilgilere her an her yerden hızlı erişim sağlanması. GPRS’in açılımı Genel Pocket Radio Service’dir ve Genel Cep Radyo Servisi anlamına gelmektedir. GPS’in açılımı Global Possitioning System’dir ve Küresel Konum Belirleme Uydu Sistemi anlamına gelmektedir. Navigasyon Bilgisayarlı Yol Kılavuzu anlamına gelmektedir ve ilk olarak gemicilikte kullanılan bir terim olmuştur. GSM’nin açılımı Global System for Mobile Communications’dır ve Cep Telefonu İletişimi anlamına gelmektedir.

İletişim Teknolojilerinin Kullanım Sahaları

İletişim teknolojilerinin kullanım sahaları oldukça geniştir. Bu kullanım sahaları şu şekildedir: Mobil izleme sistemi, satış teşkilatı yönetimi, servis teşkilatı yönetimi, mobil ticaret, POS, güvenlik, şehirlerarası yolcu taşımacılık firmaları, taksi filoları, acil yardım hizmeti veren şirketler, zırhlı araçlar, güvenlik araçları, şehirlerarası yük taşımacılık ve dağıtım firmaları, şehir içi yolcu taşımacılık firmaları, şehir içi yük taşımacılık ve dağıtım firmaları ve araç kiralama firmaları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*