Yapay Zeka Nedir?

İnsanlarda ve hayvanlarda olan doğal zekanın aksine makinelerde görüntülenen zeka çeşididir. Yapay zeka bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlayarak sorunlar insanların yaptığı gibi çözmesini sağlar. Akıl ve beceri gerektiren durumlarda bilgisayar destekli yapay zekalar üretilmektedir.  Yapay zeka aslında hayatımızın birçok yerinde bulunmaktadır. Teknolojik gelişmeler ile yapay zekada da gelişmeler olmaktadır. Günümüzde; sesli asistanlar, dil çevirileri, navigasyon, sağlık hizmetleri, yardımcı robot uygulamaları ve e- ticarette kullanılmaktadır. Yapay zeka son zamanlarda popülerlermiş bir tanım ama bilgisayar üretiminden bu yana aslında var olan bir tanımdır. Gelişen teknolojiler sayesinde gücün kullanılması biraz daha azaltılmak istenmektedir. Bu sayede üretilen birçok teknolojik alet hayatımızda yerini almaktadır.

Yapay Zekanın Kullanım Amacı Nedir?

Zeka tanımı bulunulan ortama ve duruma hızlı uyum sağlama yetisidir. İnsan doğası gereği duyguları ile hareket eden bir varlıktır. Örneğin yakınını kaybeden bir insan günlük işlerinde verimli bir şekilde çalışamaz. Bu durumda düşünme, karar verme, problem çözme süreçlerini etkilemektedir. duygusal yıpranma ihtimali olmayan bir makine yazılımı ile günlük işlerin çoğunu bu makineye yaptırabilirsiniz. Kalifiye insan kaynaklarının yetersiz kalmasından kaynaklı yapay zekaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bir makineyi yazılım ile bir iş üstünde iyi olması sağlanıp o alanda çalıştırabilir. Yapay zeka teknolojisi insan kaynaklarının yeteri kadar fazla olmaması ya da olan kaynağın istenilen verimle çalışmamasından dolayı gereklidir.

Yapay Zekanın Kullanım Alanları Nedir?

Yapay zeka günlük hayatımızda birçok alanda kullanılmaktadır. Örnek olarak; siber güvenlik ve savunma sanayi, sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, e –ticaret, yardımcı güvenlik uygulamaları gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Yapay zeka günümüzde önerici sistemlerde kullanılmaktadır. Önerici sistem; kullanıcının geçmiş davranışlarına bakıp yeni içerikler önermesi gibi. Bir dilde yazılmış cümleyi birkaç farklı dilde çevirip makine çevirisi ile bakabiliriz. Geçmiş verilere bakıp değişkenin gelecekteki değerine bakılması, dijital görüntülerdeki objeleri tanıma, yerini bulma, sınıflandırma gibi işlemleri de günümüzde yapay zeka ile yapmak mümkündür. Yapay zekanın birçok alt dalı bulunmaktadır. Bunlar; uzman sistemler. Genetik algoritmalar, konuşma sentezi, konuşma anlama, örüntü tanıma, makine zekası, bulanık mantık, çoklu örnekle öğretme gibi birçok alt dalı bulunmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*