Teknoloji Tasarım Nedir?

Teknoloji tasarım hem insanların hayatını kolaylaştırmak hem de yaşam kalitelerini arttırmak için olgu ve zeka faktörlerinin, bilim, mühendislik, sanat, sosyal ve ekonomik çalışmalarla oluşan bileşimlerine teknolojine denilmektedir. Yapılan çalışmanın ilk olarak zihinde canlanması sonra hayata geçmesi ile hayal gücünü kullanma, farklılıkları keşfetme, sorgulama, çok yönlü düşünme ve akıl yürütme teknoloji tasarımı besleyen faktörler arasındadır. Teknoloji ve tasarım insan hayatını doğrudan etkilendiği için birlikte ele alınması gereken iki kavramdır. İkisi arasındaki ilişki özne ve nesne arasındaki ilişkiye benzemektedir. Teknoloji ve tasarım ilişkisinin geliştirilmesi bireylerin yaratıcılığının geliştirilmesiyle mümkün olabilmektedir. Yaratıcılığın geliştirilmesi ise dış uyarılara açık olmak ile birlikte duygu, istek, hayal gücü ve iç tepkilerin de bilincinde olmasını gerektirir.

Teknoloji Nedir? Tasarım Nedir?

Ayrı ayrı değerlendirilecek olursa teknoloji insan hayatının yaşam kalitesini artırmak amacı ile hem yaratıcılık hem de zekanın; bilim, sanat, mühendislik, ekonomi ve sosyal çalışmayla oluşturulan bir birleşimine denilmektedir. Teknolojik gelişmelerde hedef hayatı kolaylaştırmak olmaktadır. Teknoloji sayesinde hayatta karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmektedir. Tasarım ise bir kurgudur ve zihnimizde canlandırdığımızı kağıda çizme ya da gerçekleştirme eylemi olarak bilinmektedir. Tasarım, sorunun çözümüne yönelik zihinde planlamayla geliştirilmiş fikrin, biçime dönüşmüş hali olmaktadır. Yani kısaca bu tasarım süreci problem tanımlama ve çözüm önerme süreciyle açıklanmaktadır. Tasarım; endüstriyel tasarım, grafik tasarım, mimari ve çevre tasarımı vb. alanlardan oluşmaktadır.

Teknoloji ve Tasarım Arasındaki İlişki

Teknoloji ve tasarım arasındaki ilişki nedeni ile iç içe olan ve birbirlerinden etkilenen iki kavramdır. Zihinsel süreçler tasarımı şekillendirmekte olup hayata dökme işlevi ise teknoloji ile gerçekleşmektedir. Bireyde olguları tasarlama gücünün olması, ne kadar hayal ettiğine ve ne kadar sınırları zorladığına bağlı olmaktadır. Teknoloji de bu hedeflere bireylerin ulaşmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Hayal gücünün gelişmesi ve hayal gücünün hayata geçirilmesi her iki faktörün başarıyla kullanılmasına bağlı olmaktadır. Bu iki süreç hem öğrenimi kolaylaştırmakta hem de üretkenliği arttırmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*